Fermierii români au însămânţat în această toamnă circa 414.000 de hectare cu orz şi orzoaică, în scădere cu 5% faţă de anul precedent, a anunţat ieri Daniel Constantin, ministrul agriculturii, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Agriculture.
"Atunci când vorbim de materia primă, de principalele ingrediente folosite în industria berii, orzul şi hameiul, se poate spune că suprafeţele şi volumul producţiei au scăzut în mod constant în ultimii ani. În cazul hameiului 10% din ce are nevoie industria vine din producţia internă iar restul din import, în cazul orzului acest procent este de 50%", a declarat Constantin.
Ministrul a subliniat că dacă în 1990 România avea o suprafaţă cultivată cu hamei de aproape 2.700 de hectare, în prezent cu această cultură sunt acoperite doar 240 de hectare. El a adăugat că un declin este înregistrat şi în cazul orzului şi al orzoaicei având în vedere că suprafeţele însămânţate în această toamnă cu aceste culturi se ridică la 414.000 de hectare, în timp ce anul trecut au fost însămânţate 430.000 de hectare.
Totuşi, producţia de orz şi orzoaică ce urmează să fie recoltată în primăvară anului viitor rămâne direct dependentă de condiţiile meteo. Dacă productivitatea pentru orz şi orzoaică va fi anul viitor egală cu media ultimilor cinci ani agricoli, această recoltă se va ridica la aproximativ 1 milion de tone, potrivit calculelor ZF. Un astfel de rezultat ar marca o creştere de aproximativ 30% faţă acest an. Estimările din septembrie ale Coceral, o organizaţie europeană a comercianţilor şi procesatorilor de cereale, arată că recolta românească de orz şi orzoaică este de 0,7 milioane de tone.
Fermierii spun însă că primele semne din teren arată că producţia este deja afectată de secetă, rezultatele negative urmând a se vedea în primăvara viitoare, la momentul recoltării.
"Am redus foarte puţin suprafeţel