Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat marţi, la Clubul de la Bucureşti, că pe domeniul achiziţiilor "se fură prea mult", punctând faptul că pentru România urmează anii cei mai grei şi trebuie luate decizii pentru creşterea economică.
"Ştiţi foarte bine că de patru ani mă ocup de Curtea de Conturi, încercăm şi, zic eu, că am reuşit, cu aparatul pe care îl avem restrâns, să aducem în fiecare an cam 700 milioane euro la buget - venituri în plus, dar suntem departe. Curtea de Conturi ca organ suprem de control poate face lucruri extraordinare, are nevoie de două lucruri: autonomie totală, independenţă totală şi ceva surse financiare, pentru că aparatul are o pregătire corespunzătoare şi avem o forţă umană cu pregătire serioasă şi pentru că e singurul organ care pătrunde sub aspectul controlului în primării, în mediul rural", a spus Văcăroiu la Clubul de la Bucureşti.
El a susţinut că "trebuie găsite mecanisme pentru ca cei care au furat şi au luat bani, şi şi-au făcut averi serioase să înceapă să dea înapoi societăţii", susţinând că "pe domeniul achiziţiilor, situaţia este grea, trebuie făcut front comun şi bineînţeles că şi Curtea de Conturi este extrem de exigentă şi dură, începând de acum, pentru că după toate calculele sale, se fură "prea mult".
"Avem una din problemele cele mai grele de rezolvat, o sumă imensă care înseamnă vreo 15 miliarde de euro de plătit în următorii 2-3 ani, hotărâri judecătoreşti irevocabile - despăgubiri în bani pentru foştii proprietari (...) ăsta e un cartof atât de fierbinte, problema este ce facem în anul 2013 - 2014, credite externe nu putem lua că nu ne putem împrumuta, deoarece depăşim deficitul, ce tăiem?", s-a mai întrebat preşedintele Curţii de Conturi.
De asemenea, el a exemplificat cele menţionate prin faptul că "din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite căi, e o problemă" şi a