INTERVIU Alice Georgescu, selecţionerul unic al Festivalului Naţional de Teatru (Bucureşti, 26 octombrie - 4 noiembrie), vorbeşte despre probleme organizatorice, despre spectacolele-vedetă şi despre invitaţii străini de la ediţia de anul acesta.
Festivalul Naţional de Teatru va prezenta în sălile instituţiilor de spectacol din Bucureşti cele mai importante producţii româneşti ale momentului, puse în scenă de regizori precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, Andrei Şerban, Radu Afrim ş.a.
„Adevărul": În anii trecuţi, publicul avea acces destul de greoi la reprezentaţii, deoarece nu putea să-şi cumpere bilete. Locurile erau puţine, iar sentimentul celor care nu puteau intra la spectacole era că festivalul este mai mult cu circuit închis şi mai puţin pentru public. Cum s-a schimbat acest lucru?
Alice Georgescu: Cu 180 de grade - acum specialiştii se plâng că nu primesc locuri, pentru că biletele merg la vânzare, aşadar ajung la public! Lăsând gluma deoparte (deşi există o doză bună de adevăr în ceea ce v-am spus), problema biletelor rămâne, deocamdată, una spinoasă şi, cred eu, încă nerezolvată. Câtă vreme nu va exista un sistem centralizat de vânzare a biletelor, nimeni nu va putea controla şi, în caz de nevoie, echilibra raportul dintre cererea şi oferta de bilete, dintre locurile ocupate de invitaţi şi cele aferente publicului plătitor şi aşa mai departe. Să nu mă întrebaţi de ce nu se rezolvă problema - nu aş şti ce să vă răspund!
Care sunt spectacolele sold-out de la festival?
Cele de interes major pentru public, bineînţeles. Se pare că ecuaţia Andrei Şerban - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este în continuare câştigătoare, pentru că la „Hedda Gabler" biletele s-au epuizat în primele şase ore de la punerea lor în vânzare. Apoi (evident!), spectacolele cu număr foarte mic de locuri - de pildă, „Înainte de pensi