Acuzaţi că au subestimat riscurile înaintea seismului din Aquila care a provocat 300 de victime în 2009, şapte oameni de ştiinţă italieni, membri ai comisiei guvernamentale „Riscuri mari" în momentul cutremurului, au fost condamnaţi de un tribunal la câte şase ani de închisoare. Verdictul a şocat lumea ştiinţifică mondială.
La peste trei ani de la seismul din 6 aprilie 2009 care a cauzat moartea a peste 300 de persoane şi a distrus centrul istoric din Aquila, şapte experţi italieni, acuzaţi că au neglijat semnele precursoare seismului, au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru „omucidere din imprudenţă" de un tribunal din această localitate situată în Abruzzi. Apărarea a cerut achitarea lor, motivând că nici un om de ştiinţă nu poate prezice un cutremur de pământ. Jean-Paul Montagner, profesor de seismologie însărcinat cu afaceri internaţionale la Institutul de fizică a globului din Paris declară că „micile cutremure care preced uneori seismele majore nu pot fi interpretate ca semne precursoare decât a posteriori. Trebuie înţeles că, în majoritatea cazurilor, aceste mici cutremure nu sunt urmate de seisme devastatoare".
Presiunea străzii
Puţin înainte de verdict, unii italieni, în special familiile victimelor, sperau la o condamnare grea şi Wania della Vigna, avocată ce reprezintă 11 părţi civile, estima „un verdict istoric". „Sper că vor fi recunoscuţi vinovaţi, aveau o poziţie de responsabilitate". Pentru această avocată, condamnarea „va permite în viitor ca oamenii de ştiinţă să acorde atenţie semnelor premergătoare unei catastrofe atunci când emit avize". Condamnarea anunţată de Marco Billi, judecătorul unic al tribunalului, după deliberări care au durat patru ore, a fost percepută ca un fapt istoric de părţile civile reprezentând familiile care au urmărit dezbaterile şi va figura în analele comunităţii ştiinţifice. Sentinţa m