Cei mai mari creditori ai CET Brașov sunt Hidroelectrica – 18,724 milioane de lei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia – 8,187 milioane de lei, dar şi Compania Apa Braşov, care are de recuperat 7,765 milioane de lei.
Datoriile CET (Centrala Electrică de Termoficare) SA sunt, conform lichidatorului judiciar, de 403,215 milioane de lei (circa 88,23 milioane de euro). Mai mult de jumătate din această sumă – aproximativ 290 milioane de lei – sunt datorii faţă de bugetul statului, scrie bizbrasov.ro, care precizează că ultima licitație de vânzare a unor active a eșuat.
Interesul pentru ruinele de la CET este foarte mare. Pe de o parte, Bepco SRL – care produce energie electrică și agent termic rezidual brașovenilor, își are baza de producție pe platforma CET. Fără stațiile de 110 KV ale fostului CET; Bepco nu ar putea livra energia termică în sistemul național. Apoi, întreaga platformă ar putea fi transformată într-un parc industrial, dacă ar exista interes, pentru că CET Braşov deţine 85 de hectare de teren în municipiul Braşov şi câteva zeci de clădiri.
Nici situația societății economică a societății Tetkron SRL, înființată pe cadavrul CET nu este prea roză, pentru că și aici încep să se acumuleze datorii de la consumatorii casnici, datorii care vor crește semnificativ odată cu venirea sezonului rece. Despre mânăriile pe care le-a făcut primarul George Scripcaru și majoritatea PDL din Consiliul Local am mai scris.
CET a vândut o parte din bunuri către SC Tetkron SRL Braşov, societate cu capital preponderent a orașului Braşov, cu încasarea contravalorii acestora în 10 ani (rate trimestriale), concomitent cu închirierea de către cumpărător (SC Tetkron SRL) a aceloraşi bunuri către SC CET Braşov SA cu o chirie lunară per total mai mare cu 85.546,76 lei faţă de rata lunară pe care o achita SC Tetkron SRL pentru bunurile cumpărate!
Întreb