Marea ilegalitate constă în neglijarea şi sfidarea opiniei publice, care ar fi trebuit consultată în această chestiune.
Tânărul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, pierzând lupta cu gropile şi întunericul de pe străzile din Chişinău, s-a decis să intre în categoria „ctitorilor voievodali”: va pune în practică viziunea pe care a avut-o acum câţiva ani, când a vizitat Istanbulul şi a fost impresionat de Catedrala „Sfânta Sofia”.
O copie a acesteia va fi construită în parcul din faţa blocului de birouri „Kentford”, la intersecţia arterelor Calea Ieşilor şi Ion Creangă. Vestea a căzut ca un trăsnet. Locul ales pentru amplasarea viitorului edificiu de cult nu este un maidan părăsit de la marginea oraşului, bătut de câini vagabonzi şi vânturând gunoaie, ci se află chiar în centrul capitalei. Va fi sacrificat un parc bine amenajat, îndrăgit de orăşeni, un spaţiu verde care mai filtrează aerul extrem de poluat al intersecţiei de tip giratoriu, despre care am amintit.
Protestele presei, societăţii civile și ale unor ONG-uri ecologiste s-au izbit de recalcitranța funcţionarilor de la primăria Chişinău, care au declarat că actele juridice legate de viitoarea construcţie sunt perfect legale. Or fi, însă marea ilegalitate constă în neglijarea şi sfidarea opiniei publice, care ar fi trebuit consultată în această chestiune. Nu poţi construi, chiar şi o biserică, oriunde şi oricum.
Argumentele celor care se opun acestui proiect aduc în discuţie, în primul rând, oportunitatea ridicării unui nou lăcaş de cult într-un oraş în care au fost inaugurate numeroase biserici în ultimii 20 de ani, dar unde nu s-au prea construit spitale, şcoli, grădiniţe de copii, săli de sport, muzee, biblioteci, librării, galerii de artă...
Criticii mai radicali ai proiectului vorbesc şi despre „o inflaţie a ortodoxismului pravoslavnic”, agr