..., după ce, luni, o maşină de la ambasada Rusiei a lovit o tânără de 19 ani în sectorul 3 al capitalei României.
Accidentul rutier in care a fost implicat un diplomat rus tinde sa devina subiect de campanie electorala in Romania, unde sentimentele anti-rusesti ramin inca destul de puternice, chiar si la 22 de ani dupa iesirea tarii de sub comunism.
Premierul roman, Victor Ponta a avut mai multe iesiri publice prin care a cerut pedepsirea vinovatului, care a lovit o studenta de 19 ani pe trecerea de pietoni. Fata se afla in coma, in vreme ce ministrul roman de Externe, Titus Corlatean a solicitat intr-o nota verbala, trimisa omologului sau, ridicarea imunitatii diplomatice a celui care a produs accidentul.
Este vorba despre un secretar al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, care dupa accident a refuzat atit testarea cu aparatul alooltest, cit si prelevarea de probe biologice, invocind imunitatea diplomatica.
Potrivit ministerului roman de Externe, acesta beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa pe teritoriul Romaniei, ceea ce inseamna ca poate fi cercetat penal si judecat doar in tara lui de origine.
Cu toate acestea atit premierul roman cit si seful diplomatiei romane cer ridciarea imunitatii sale. O idee “tehnic imposibila” dupa cum spune insa consilierul prezidential pe probleme de politica externa, Cristian Diaconescu. Explicatia este simpla: “exista o practica destul de consecventa in ultimii mai bine de o mie de ani cu privire la imunitatea personalului diplomatic”. Acest drept de imunitate este al statului, nu al trimisului, precizeaza consilierul presedintelui roman, care ne lamureste mai departe ca imunitatea nu se confunda cu impunitatea, cu alte cuvinte, faptul ca nu va fi cercetat in tara unde a savirsit infractiunea nu-l scuteste pe diplomat de pedeapsa.
@N_