Intensificarea puternică a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra României, fiind posibilă o scădere economică de 5% şi o depreciere a leului cu 15-20%, avertizează experţii FMI.
FMI vede cinci riscuri importante pentru România: agravarea crizei din zona euro şi accelerarea dezintermedierii de către grupurile bancare străine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reacţie negativă a populaţiei şi politicienilor faţă de reforme şi accesarea de fonduri UE sub aşteptări, care au şanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pieţele financiare, cu şanse mici şi efect mediu.
Premierul Victor Ponta susţine că nu există o strategie la nivelul Guvernului în care să fie prevăzut un mod de acţiune în cazul în care scenariul FMI s-ar adeveri. “Mă întrebaţi dacă avem un plan dacă Germania şi Franţa se prăbuşesc. Nu avem niciun plan”, a declarat Ponta, aflat într-o vizită de lucru pe şantierul de la podul Calafat-Vidin. Dacă zona euro se prăbuşeşte, leul se va deprecia, a mai precizat premierul cu menţiunea că nu crede într-un astfel de scenariu.
Analiştii financiari sunt de părere că scenariul experţilor de la FMI nu ar trebui să ne ia prin surprindere, dar şi că în eventualitatea în care acesta se va materializa statul ar putea recurge la adoptarea unor noi măsuri de austeritate. “Nu este o noutate sau o surpriză că zona euro o duce rău ş că există posibilitatea unei intrări în recesiune la sfârşitul lui 2012. Şi pentru 2013 scenariile sunt rezervate. E păcat că trebuie să vină FMI să ne tragă de mânecă. Însă, înainte de alegeri nu există niciun apetit să se discute despre astfel de lucruri”, a declarat pentru gândul analistul economic Aurelian Dochia.
Citiţi şi ...:
Intensificarea puternică a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de