- Social - nr. 207 / 24 Octombrie, 2012 La mezeluri, in prim-plan, castigul, nu sanatatea clientului! • Producatorii castiga, noi, consumatorii, ne pierdem sanatatea Specialistii in mezeluri – intre care managerul firmei Lorialba, Radu Furdui – sustin ca, in Romania, poti numara pe degete firmele care scot pe piata produse din carne neinjectata. 99% din carne este injectata, spun acestia. Cu ce? Cu apa, sare si fosfati. Ce inseamna aceasta? Cresterea in volum a produsului si, implicit, a costului. Un exemplu. Ca sa produci un kilogram de preparate traditionale neinjectate folosesti 1,4 kg de carne, in timp ce pentru un kilogram din acelasi produs injectat se folosesc doar 600 g de carne. Carnii ii creste volumul si randamentul, deoarece se introduc aditivii care retin apa. Totul pentru castig. Daca un kilogram de carne macra costa 12 lei, castigul minim prin injectare este de 30%. Produsele neinjectate sunt, la galantare, cu aproximativ 20% mai scumpe decat cele conventionale, insa calitatea lor este net favorabila. Inca o subliniere a specialistilor. Satietatea. 100 de grame de produs de carne neinjectata te satura la fel ca si 800 de grame de carne injectata cu saramura chimizata. GHEORGHE GIURGIU - Social - nr. 207 / 24 Octombrie, 2012 La mezeluri, in prim-plan, castigul, nu sanatatea clientului! • Producatorii castiga, noi, consumatorii, ne pierdem sanatatea Specialistii in mezeluri – intre care managerul firmei Lorialba, Radu Furdui – sustin ca, in Romania, poti numara pe degete firmele care scot pe piata produse din carne neinjectata. 99% din carne este injectata, spun acestia. Cu ce? Cu apa, sare si fosfati. Ce inseamna aceasta? Cresterea in volum a produsului si, implicit, a costului. Un exemplu. Ca sa produci un kilogram de preparate traditionale neinjectate folosesti 1,4 kg de carne, in timp ce pentru un kilogram din acelasi produs injectat se folose