Cererile pentru acordarea de lapte praf, care este distribuit gratuit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, au scăzut. Medicii spun că din momentul în care fostul guvern pedelist a decis să nu mai primească lapte praf şi copiii care provin din familii sărace, cererea a scăzut considerabil. „Din momentul în care a fost scos criteriul social B, mai avem foarte puţini beneficiari pentru lapte praf. Acum, laptele praf se distribuie copiilor ale căror mame nu îi pot alăpta din diverse cauze medicale sau celor ale căror mame au decedat“, spune medicul Alin Lazea, din cadrul DSP Vrancea.
Criteriile de acordare a laptelui praf au fost modificate anul trecut, de fostul guvern pedelist. Acum, acesta este acordat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, în cazul în care mamele prezintă contraindicaţii ale alăptării (fiind suferinde de boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie), dacă se constată o creştere nesatisfăcătoare a copilului, dar şi dacă micuţul este adoptat sau se află în plasament ori mama acestuia a decedat.
În prezent, în stocurile DSP Vrancea mai sunt aproximativ 400 de doze de lapte praf, iar medicii spun că acestea ajung până la finele anului. Medicii de familie atrag atenţia că în primele 12 luni de viaţă, sugarii trebuie să fie hrăniţi cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat.
Cererile pentru acordarea de lapte praf, care este distribuit gratuit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, au scăzut. Medicii spun că din momentul în care fostul guvern pedelist a decis să