Un magistrat gorjean primește lunar o pensie de 130 de milioane de lei vechi. Aceasta este cea mai mare pensie care se acordă în județul Gorj. Magistrații au rămas singura categorie profesională din România care mai beneficiază de pensii de serviciu, acele pensii de lux despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă.
Maria Udroiu, șefa Serviciului de Prestații din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, a precizat că magistrații sunt singurii care mai beneficiază de pensii de serviciu: „Beneficiarii pensiilor de serviciu primesc cei mai mulți bani. Este o categorie de pensie care nu se plăteşte din bugetul asigurărilor sociale, ci se plăteşte din bugetul de stat partea care depășește contribuția ce se achită din bugetul asigurărilor sociale. Doar magistrații mai au pensii sociale. Au avut aviatorii, cei de la Curtea de Conturi, dar din anul 2010, o parte dintre ele au fost recalculate în baza Legii nr. 19. Cea mai mare pensie este de 13.000 de lei și aparține unui magistrat“.
Fostul procurorul Ion Diaconescu are o pensie de 100 milioane lei, cu toate că în decursul activității sale a comis mai multe erori judiciare, prin care au fost trimiși în închisoare oameni nevinovați, cum ar fi Marcel Ilie Țundrea, cel care a stat 12 ani în pușcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o, sau criminali care nu au fost prinși la timp.
Cea mai mică pensie este de doi lei
Cea mai mică pensie acordată în județul Gorj este de numai doi lei, sumă pe care o primesc două bătrâne, urmașe ale soților care au făcut armata în câmpul muncii. „Doi lei este cea mai mică pensie, o urmașă al cărei soț a făcut armata la Detașamentele generale ale muncii, în perioada 1950-1961, și a muncit acolo două-trei luni. Este o indemnizație și un drept. Este o compensație față de o anumită dată la care te-ai aflat într-o anumită situație. Avem indemnizații de acest fel care ajung