De 11 ani, Radu Gologan pregăteşte copii pentru care matematica este cel mai fascinant joc. Anual elaborează un proces riguros de selecţie pentru a alege cei şase elevi care ne reprezintă ţara la olimpiadele internaţionale. Până acum, prin ei, profesorul a adus României peste 100 de medalii. De 11 ani, Radu Gologan pregăteşte copii pentru care matematica este cel mai fascinant joc. Anual elaborează un proces riguros de selecţie pentru a alege cei şase elevi care ne reprezintă ţara la olimpiadele internaţionale. Până acum, prin ei, profesorul a adus României peste 100 de medalii.
Coordonatorul lotului naţional de matematică a fost şi el medaliat, în anii ’70, la olimpiada internaţională de matematică. Părinţii au fost cei care l-au ajutat să descopere această disciplină. “Mama era profesoară de matematică, iar tata - inginer. El mi-a dat să rezolv probleme de când aveam vreo 4 ani. Apoi, totul a venit natural, mai ales că atunci existau licee de excelenţă, unde ajungeau copiii cu aptitudini speciale”, explică Radu Gologan.
În mare, aceasta e povestea fiecărui elev care devine as la mate. Însă, în zilele noastre, totul depinde şi de norocul lui să fie remarcat de cineva. Printre ei, din când în când răsare şi câte un… geniu. Profesorul Gologan ne-a explicat cum îl recunoaşte: “Ce înţeleg elevii obişnuiţi în zile sau săptămâni aceşti copii desluşesc în câteva secunde. Au o uşurinţă incredibilă în a rezolva probleme. Pur şi simplu vor să fie cei mai buni”. Profesorul Gologan a urmat mai multe stagii de pregătire la universităţi de prestigiu din străinătate, însă niciodată nu a vrut să rămână acolo, chiar dacă leafa sa de cadru didactic în România e de doar circa 1.000 de dolari. “Seara, când mă culc, înjur, iar dimi n e a ţ a , zâmbesc că sunt aici”, spune, cu umor, despre alegerea de a nu-şi părăsi ţara. “Dacă mi-aş mai trăi o dată tinereţea, tot nu aş pleca”,