FMI consideră că România are nevoie de investiţii masive în anii următori şi se aşteaptă ca ascensiunea economiei să fie determinată de redresarea investiţiilor interne, alimentată de intrările de fonduri europene, în timp ce reforma companiilor de stat ar urma să consolideze creşterea economică pe termen lung.
Cu toate acestea, previziunile pe termen mediu privind creşterea economică potenţială a fost revizuită în jos de Fond, de la 4% la 3,5%, din cauza întârzierilor înregistrate în privinţa reformelor structurale şi a capacităţii limitate de a absorbi fonduri europene, potrivit celui mai recent raport al FMI privind România.
Economia României a revenit anul trecut pe creştere, după doi ani de prăbuşire, PIB-ul urcând cu 2,5%. În condiţiile în care criza a lăsat "urme adânci" în economia românească, va fi nevoie de timp pentru revenirea creşterii potenţiale a PIB. FMI prognozează o creştere economică potenţială sub 2% până în 2014 şi o accelerare treptată până la 3,1% în 2017. Ritmurile de creştere economică de 5-6% înregistrate înaintea crizei vor fi greu de atins fără reforme majore, care să atragă investiţii şi să aducă în piaţa muncii mai multe persoane.
Fondul a revizuit estimarea pentru creşterea potenţială a PIB de la 2% la 1,4% pentru acest an şi de la 2,9% la 1,8% pentru anul următor.
Cinci riscuri importante planează asupra economiei României în viziunea Fondului: agravarea crizei din zona euro, accelerarea dezintermedierii de către grupurile bancare străine (probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat), o reacţie negativă a populaţiei şi politicienilor faţă de reforme, accesarea de fonduri UE sub aşteptări (şanse ridicate de realizare) şi blocarea accesului la pieţele financiare (şanse mici de realizare şi efect mediu).
În opinia FMI, o agravare a crizei din zona euro ar avea un impact major asupr