Cercetătorii americani au identificat o mutaţie genetică ce prelungeşte considerabil viaţa pacienţilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirină, potrivit unui studiu publicat miercuri, în New England Journal of Medicine (NEJM), informează AFP.
La persoanele la care tumorile nu prezintă această mutaţie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenţă, susţin autorii studiului, care a fost realizat pe un eşantion de 900 de pacienţi.
În grupul pacienţilor purtători ai acestei mutaţii genetice şi care au primit doze regulate de aspirină, 97% dintre ei erau încă în viaţă, la cinci ani după diagnostic. Prin comparaţie, acest procent a fost de 74% în grupul ţintă.
Potrivit autorilor studiului, purtătorii acelei mutaţii care iau aspirină beneficiază de o reducere cu 82% a riscului de deces cauzat de cancer, pe parcursul celor 13 de ani de monitorizare medicală.
Pentru bolnavii de cancer colorectal care nu prezintă mutaţia genei PIK3CA, aspirinina nu influenţează rata de supravieţuire în primi cinci ani de după diagnosticare.
Oamenii de ştiinţă estimează că aproximativ 20% dintre bolnavii de cancer colorectal sunt purtători ai acestei mutaţii a genei PIK3CA.
Studiul a fost coordonat de medicul Shuji Ogino de la Dana-Farber Brigham and Women's Hospital din Boston.
Cercetătorii americani susţin că rezultatele acestui studiu trebuie să fie reproduse şi de alte studii viitoare, înainte ca ele să poată fi considerate ca fiind definitive.
Deşi aspirina este adeseori prescrisă pentru pacienţii suferind de cancer colorectal, medicii nu puteau să îi identifice pe aceia care aveau beneficii de pe urma administrării acestui medicament.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au fost operaţi de cancer colorectal şi un număr mare dintre ei au făcut chimioterapie.
Cancerul colorectal este unul