La întrebarea "Ţi-ai petrece ultimii ani într-un azil de bătrâni?", din cadrul unui sondaj postat pe site-ul hotnews.ro, 54% dintre participanți au răspuns "Nu". Totuși, un număr mare de oameni a spus că și-ar dori să-și petreacă vârsta a treia într-o astfel de instituție. La întrebarea "Ţi-ai petrece ultimii ani într-un azil de bătrâni?", din cadrul unui sondaj postat pe site-ul hotnews.ro, 54% dintre participanți au răspuns "Nu". Totuși, un număr mare de oameni a spus că și-ar dori să-și petreacă vârsta a treia într-o astfel de instituție.
Cum este oare mai bine? Să stea bătrânii la ei acasă, alături de cei dragi sau într-un cămin unde ar putea fi mai bine îngrijiți din punct de vedere medical? Răspunsul este greu de dat, iar decizia finală nu poate fi luată decât după îndelungi discuţii între membrii familiei implicaţi în îngrijirea bătrânului.
Argumentul pro azil cel mai des invocat de cei care optează pentru această soluţie este că acolo primesc îngrijiri medicale de specialitate. Mai ales când suferă de o boală gravă și invalidantă, când probabil nici tu, dar nici o persoană plătită să aibă grijă de cel suferind nu ar putea să îl trateze la fel de bine ca un specialist. Mai sunt însă şi cazurile bătrânilor care pot avea grijă de ei înșiși, dar stau mai mult singuri. În această situaţie, cu siguranţă te gândeşti că într-un cămin va avea nenumărate persoane cu care să socializeze. Ia în calcul însă şi faptul că s-ar putea simți lipsit de intimitate, fără un spațiu propriu, iar colegii de cameră și personalul plătit nu sunt neapărat oamenii pe care și i-ar alege ca prieteni. Într-un astfel de caz, ar fi bine să-l laşi pe el să decidă.
"În prezent, sunt tot mai multe cămine pentru vârstnici care seamănă cu hoteluri de patru-cinci stele. Totul strălucește de curățenie și primesc îngrijire medicală, psihologică, pot socializa și li se asigură chiar şi