Consultanţii fiscali de la Nexia şi partenerii lor, avocaţii de la Cunescu Balaciu şi Asociaţii apreciază că noile reglementări privind plata TVA la încasare mai mult încurcă decât ajută mediul de business
“Subiectul TVA va creea dificultăţi de interpretare. Nu cred că va schimba esenţial viaţa firmelor din România. Defapt, nici nu este vorba despre TVA la încasare ci este un TVA cu plata la 90 de zile. Practic, legea amână plata TVA până la trei luni”, apreciază Dinu Petre, partener la Cunescu Balaciu şi Asociaţii. Potrivit specialstului, principalul efect al reglementărilor ce urmează a intra în vigoare până la finele acestui an este “ mutarea creditului în sarcina companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro”. Mai mult decât atât, noile reguli vor genera chletuieli suplimentare pentru companii care vor trebui să-şi adapteze sistemele informatice. “ Va fi nevoie de două evidenţe, una pentru facturile cu TVA la încasare şi una pentru cele normale. În acest fel vom avea cheltuieli sporite în zona de soft şi gestiune”, a explicat avocatul la o întâlnire cu jurnaliştii.
“ Stimulent fiscal” pentru Stat
Luminiţa Ristea, partener la grupul de consultanţă fiscală Nexia, explică “ beneficiile” noilor reglementări din punct de vedere tehnic. “ Practic, firma care emite factura va fi obligată să plătească TVA după 90 de zile chiar dacă a încasat sau nu. Pe de altă parte, firma care trebuie să facă plata nu îşi va mai putea deduce TVA până când nu face plata. Problema este că, în general, termenele de plată a facturilor depăşesc 90 de zile şi merg, pe o medie care se regăseşte şi în Europa, până la şase luni”, a spus Ristea. Potrivit specialistului, în acest context, singurul avantajat este statul care încasează TVA mai repede.