Starea de sănătate a elevilor vrânceni este motiv de îngrijorare pentru reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care au atras atenţia că numărul îmbolnăvirilor este în creştere, fiind afectaţi elevi de toate vârstele. Mai mult decât atât, inspectorii sanitari au constatat că elevii au deficienţe de vorbire şi mulţi dintre ei au chiar probleme serioase de intelect. În plus, numărul copiilor care suferă de obezitate este, la rându-i, în creştere.
Grav este că multe dintre boli, în special cele ale aparatului locomotor, sunt provocate în timp ce aceştia se află la şcoală. „De la vârste tot mai mici, constatăm că numărul de cazurilor de boli cronice vechi și noi este în creștere. De la preșcolari până la vârsta de licean, în anul 2011-2012, numărul de boli cronice a crescut de la 18, câte am avut la preșcolari, la 1.133 la vârstele cuprinse între 15 -19 ani. Dacă facem o ierarhie, se află pe primul loc bolile senzoriale, din rândul acestora viciile legate de vedere. Pe locul doi bolile neuropsihice – tulburări de vorbire și retard psihic și intelect la limită, pe locul trei bolile metabolice și de nutriție, în vârf este obezitatea endocrină. Pe locul patru bolile respiratorii, bolile aparatului locomotor și aici tronează viciile de postură, banca școlară care nu îndeplinește mai deloc cerințele în mai toate unitățile școlare”, a atras atenţia medicul Cornelia Drăgună, ieri, în cadrul ședinței cu directorii unităților de învățământ.
Medicii DSP susţin că în unele școli substanțele de dezinfectat și curățat stau în magazii pe post de mostre, în loc să fie folosite pentru igienizare. Din acest motiv, mulți copii au dezvoltat afecţiuni nefireşti pentru vârsta lor, iar o parte din acestea se pare că le-au căpătat în şcoli. „Avem și boli digestive, care par aparent nelalocul lor, avem și hepatită cronică, boli cardiovasculare, hipertensiune arterial