Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a revenit la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte. Astfel, proprietarii care au o polita facultativa, care include cele 3 riscuri de dezastre naturale, nu trebuie sa incheie si una obligatorie.
“Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat, in sedinta din data de 25 octombrie 2012, revenirea la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008”, a anuntat joi CSA.
Decizia vine dupa ce CSA hotarase anterior ca, incepand cu 1 septembrie, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, locuintele ar fi fost asigurate prin doua polite separate - obligatorie si facultativa.
Dupa hotararea din 25 octombrie, “proprietarii isi pot indeplini obligatiile prevazute de lege privind incheierea unei asigurari care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisa de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativa”, arata CSA.
Totodata, prin politele facultative, cetatenii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri.
Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
PAD acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat,