Amnesty International (AI) a denunţat joi "utilizarea excesivă a forţei" de către poliţie împotriva unor manifestanţi paşnici care protstează faţă de măsuri de austeritate în ţări UE, inclusiv în România, şi absenţa unor sancţiuni împotriva forţelor de ordine vinovate, relatează AFP.
Amnesty International, cu sediul la Londra, citează o serie de exemple la Bucureşti, Madrid sau Atena, sau pe cel al jurnalistului Manolis Kypreos, care şi-a pierdut auzul după ce a fost victima unei "grenade de incapacitare" (care serveşte la dezorientarea ţintei), în timp ce relata de la o manifestaţie, în iunie 2011.
"Persoane care manifestează paşnic împotriva unor măsuri de austeritate adoptate în ţări din Uniunea Europeană (UE) au fost lovite, bătute cu picioarele, împroşcate cu gaze lacrimogene şi rănite cu gloanţe de cauciuc, într-un context în care utilizarea forţei excesive de către poliţişti nu face obiectul niciunei anchete şi nu este sancţionată", a anunţat AI într-un comunicat.
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) pentru apărarea dreptruilor omului a criticat nu doar "utilizarea forţei împotriva unor manifestanţi şi jurnalişti", ci şi "arestări arbitrare şi blocarea accesului la asistenţă medicală".
ONG-ul "solicită guvernelor să ancheteze aceste încălcări ale drepturilor omului şi să împiedice să se producă noi atingeri".
"Guvernele trebuie să reafirme şi să explice în mod clar că poliţiştii sunt autorizaţi să recurgă la forţă doar în cazuri de strictă necesitate", a subliniat Fotis Filippou, coordonatorul Campaniei pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Amnesty International.
"Ei trebuie să adopte directive ferme cu privire la utilizarea unor dispozitive antirevoltă cu potenţial de a ucide, ca de exemplu gazul pe bază de piper şi gazul lacrimogen, tunurile cu apă şi gloanţele din cauciuc (...). Poliţia, care este în general braţul cel m