Proprietarii îşi vor putea asigura locuinţele pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren fie printr-o poliţă facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID - instituţia care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe, a decis joi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
CSA a hotărât astfel revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinţe, prevăzute de legea în domeniu.
Reamintim că, printr-un ordin al preşedintelui CSA, de la 1 septembrie a.c. se instaura "monopolul" PAID în privinţa protecţiei locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice.
"Astfel, proprietarii îşi pot îndeplini obligaţiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă. Totodată, prin poliţele facultative, cetăţenii se pot proteja suplimentar şi pentru alte riscuri", se arată într-un comunicat al CSA.
Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.
CSA a anunţat că măsura este prima dintr-o serie de iniţiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, astfel încât obiectivul principal - de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România - să fie atins.
În prezent doar 56% dintre locuinţele României sunt asigurate facultativ sau obligatoriu, 5% din numărul total de poliţe fiind încheiate cu firme de asigurare care fac parte din PAID.
La rândul lor, reprezentanţii Allianz-Ţiriac Asigurări - societate care nu face parte din PAID - avertizau recent că inconsistenţa iniţiativelor şi demersurilor legislative care vizează modifi