Două titluri Doctor Honoris Causa i-au fost acordate Regelui Mihai I, cu ocazia împlinirii a 91 de ani, pentru a marca rolul de simbol al luptei anticomuniste pe care l-a avut Maiestatea Sa.
Prima ceremonie s-a desfăşurat la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, instituţie înfiinţată în 1913, prin Decret legal semnat de Carol I. Titlul i-a fost acordat lui Mihai I „în semn de recunoştinţă pentru promovarea valorilor morale şi culturale autentice şi pentru rolul istoric avut de rege în momente de cumpănă din istoria României".
Universitatea Bucureşti a marcat şi ea Ziua Regelui prin acordarea unui titlu Doctor Honoris Causa, celui care „a fost simbolul continuităţii naţionale şi al rezistenţei faţă de instalarea comunismului în România anilor 1945 - 1947". Regele nu a primit personal aceste distincţii, ci a fost reprezentat de Principesa Margareta. Mihai I a participat însă, ieri, la inaugurarea Piaţetei Regelui, la intersecţia Şoselei Kiseleff cu strada Ion Mincu, unde a fost amplasat un monument cu bustul Regelui.
„Monarhia salvează România"
A fost instalată şi o plachetă cu un fragment din discursul istoric ţinut anul trecut în Parlament cu ocazia împlinirii a 90 de ani: „Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştrii, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri".Alături există şi o altă plachetă, cu o scurtă cronologie a istoriei familiei regale a României.
Alături de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au mai fost prezenţi la inaugurarea monumentului fostul preşedinte Emil Constantinescu, foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea şi ministrul Culturii,
Puiu Haşotti.
Aproximativ 200 de bucureşteni au venit cu steaguri purtând semnele regale şi au scandat „Monarhia salvează România", iar după plecarea oficialilor s-au fotografiat în faţa bustului proaspăt instalat în