Fostul şef al Fiscului putea vorbi liniştit cu preşedintele pe o linie telefonică securizată, dacă ar fi vrut. Dar a preferat să aibă o conversaţie transparentă care la o adică i-ar fi putut fi de folos. Stenograma din dosarul penal al lui Sorin Blejnar în care apare discuţia acestuia cu preşedintele dovedeşte nu doar că procurorul a lăsat la dosar un document irelevant pentru caz, ci şi că oricine poate fi interceptat atunci când vorbeşte cu potenţiali infractori, chiar şi preşedintele dacă nu este atent sau dacă este atras într-o cursă.
În septembrie 2010, când a avut loc discuţia dintre Sorin Blejnar şi Traian Băsescu, şeful fiscului intrase deja în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar preşedintele ar fi trebuit să ştie că acesta era o persoană vulnerabilă. Atunci când un ministru sau orice alt oficial cu rol important în arhitectura statului se îmbogăţeşte brusc, strucutrile speciale încearcă să afle care sunt cauzele creşterii nivelului de trai şi trimit informări nu doar către procuratură, ci şi către primul ministru şi preşedinte. Sorin Blejnar a fost numit în fotoliul de şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în 2009, iar în 2010 avea deja destui bani să-şi cumpere cu 500 de mii de euro o casă lângă Arcul de Triumf, care valora 2 milioane.
Procurorii anticorupţie l-au pus sub urmărire tocmai din cauză că i-a crescut brusc nivelul de trai, iar Traian Băsescu era cel mai probabil la curent cu neregulile din viaţa privată şi profesională a şefului fiscului, pe care a spus de altfel că nici nu-l cunoaşte atunci când a fost întrebat într-o emisiune de televiziune. I-a fost ruşine cu el, s-a simţit vinovat că nu a făcut presiuni pentru schimbarea lui deşi aflase cu ce se ocupă sau voia pur şi simplu să se delimteze de el?
Din stenogramele aflate în dosarul Motorina, în care fostul şef al fiscului este cercetat fi