Continuam prezentarea unor celebre jafuri de capodopere. Jefuirea muzeelor si a colectiilor particulare este o tentatie permanenta a multor amatori de a intra peste noapte in posesia unor valori fabuloase.
De aceea, ele sunt bine pazite. Astazi exista instalate camere de supraveghere non stop, iar inainte vreme senzori sensibili declansau alarma in cazul cand cineva se apropia de obiectul valoros. In vechime, paznici voinici stateau de veghe zi si noapte.
Cu toate acestea, hotii au si ei metoda proprie, cu care se apara de tehnologia anti-hoti instalata in muzee. In plus, adesea le vine in ajutor hazardul, majoritatea jafurilor reusind in conditiile cele mai bizare.
Celebre jafuri de capodopere - partea I
In zilele noastre, sunt dezavantajati de faptul ca vechile legi, care prescriau asemenea fapte dupa cinci ani, au fost abrogate in majoritatea statelor civilizate. Totusi, hotii nu se decurajeaza.
Jaf la muzeul din Oslo
La 22 august 2004, in plina zi, mai multi barbati inarmati si acoperiti cu cagule au navalit in Muzeul Munch din Oslo, luand cu ei doua panze originale ale expresionistului suedez Edvard Munch: "Scream" si "Madonna", relateaza Infoniac.
Amandoua au fost gasite de politie doi ani mai tarziu, in stare deteriorata, ceea ce a necesitat lucrari serioase de restaurare, care au durat alti doi ani.
In prezent, valoarea tablourilor este estimata la peste 82 milioane de dolari, pretul de piata al acestora cunoscand o frumoasa ascensiune, dupa regasirea lor, in urma furtului.
Jaf la Zurich
Cel mai mare furt din istoria Elvetiei a avut loc la Zurich, in anul 2008, cand un grup de oameni inarmati a patruns in colectia fundatiei Buhrle, luand patru capodopere, evaluate la 140 milioane de dolari.
Hotii au selectat numai lucr