"Dacă vrei să slăbeşti, în niciun caz nu consuma alcool!". Aceasta pare să fie o recomandare general valabilă a nutriţioniştilor. Chiar aşa să fie? Află ce poţi să bei, în ce cantităţi, dar şi ce combinaţii trebuie să eviţi pentru a nu-ţi periclita silueta. "Dacă vrei să slăbeşti, în niciun caz nu consuma alcool!". Aceasta pare să fie o recomandare general valabilă a nutriţioniştilor. Chiar aşa să fie? Află ce poţi să bei, în ce cantităţi, dar şi ce combinaţii trebuie să eviţi pentru a nu-ţi periclita silueta.
Alcoolul este unul dintre acele "răsfăţuri" recomandate să fie consumate rar şi în cantităţi mici. În afara efectului ameţitor pe care îl are asupra organismului, alcoolul contribuie la acumularea kilogramelor în plus. Explicaţia este că băuturile alcoolice sunt obţinute prin fermentarea zaharurilor naturale din sucurile de fructe sau din cereale ori prin distilarea acestor băuturi fermentate. Alcoolul are putere calorică mai mare decât a zahărului, iar băuturile alcoolice cu cât sunt mai tari, cu atât au mai multe calorii. De exemplu, cocktailurile se prepară din alcool combinat cu suc de fructe, aşa că sunt foarte bogate în zaharuri şi, implicit, conţin multe calorii. În plus, dacă bei fără să mănânci nimic înainte, alcoolul îţi va da senzaţia de foame, pentru că are efect hipoglicemiant şi contribuie la creşterea apetitului.
În urma consumului de alcool, glucoza şi acizii graşi încep să se stocheze şi creşte nivelul de grăsimi în sânge. Iar dacă în acest timp combini vinul alb sau berea cu alimente precum brânză, caşcaval, biscuiţi, sticksuri sau alune, formele tale vor lua proporţii. Gândeşte-te că în numai câteva minute poţi ajunge să depăşeşti o mie de calorii, doar din câteva pahare de vin sau bere, asociate cu o gustare formată din chipsuri, alune sau biscuiţi. Din punct de vedere biologic, alcoolul nu este indispensabil organismului. Dacă, în