Statele Unite vor continua extinderea scutului antirachetă în Asia, mai precis în Coreea de Sud, pentru a contracara un eventual atac venit din Coreea de Nord.
"Pentru a preveni orice provocare din partea Nordului, cred că este clar că Statele Unite şi Coreea de Sud au relaţii de cooperare strânse, iar dacă există vreo intenţie agresivă, vom colabora în ceea ce priveşte răspunsul nostru comun într-o asemenea situaţie", a declarat Secretarul de Apărare american, Leon Panetta, după o întrevedere cu omologul sud-coreean, Kim Kwan Jin.
Oficialii celor două ţări aliate au susţinut că urmăresc cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din Coreea de Nord.
"Deja am amplasat sistemul radar TPY-2 în Japonia, pentru a putea fi protejaţi împotriva unei ameninţări balistice şi vom continua să conlucrăm cu prietenii noştri regionali pentru dezvoltarea unui sistem de apărare cât mai sigur. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că putem răspunde ameninţărilor venite din partea Phenianului", a adăugat Panetta.
La începutul acestei luni, oficiali ai armatei nord-coreene au afirmat că rachetele sale sunt capabile să atingă ţinte de pe teritoriul american.
În 2006, Coreea de Nord a devenit a opta putere nucleară din lume, şi au iniţiat teste militare subterane.
Programul de dezvoltare nuclear şi elaborarea unui sistem balistic ofensiv, cu rază lungă de acţiune, au atras critici internaţionale. Cu toate acestea, administraţia comunistă de la Phenian continuă să dezvolte acest program controversat.
Conform specialiştilor, Coreea de Nord dispune de arsenal militar capabil să lovească insula Guam din Pacific, administrată de SUA, dar şi teritoriile Japoniei şi Coreei de Sud.
Statele Unite vor continua extinderea scutului antirachetă în Asia, mai precis în Coreea de Sud, pentru a contracara un eventual atac veni