În perioada 19–22 septembrie a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat ediţia a zecea a Conferinţei de Pneumologie – INSPIR 2012, care a programat prezentări ştiinţifice ale invitaţilor străini, sesiuni pe diverse teme (nodulul pulmonar, fibrobronhoscopia flexibilă, renunţarea la fumat la pacienţii cu afecţiuni respiratorii, durerea toracică, tuberculoza, manifestările pulmonare şi otorinolaringologice ale refluxului gastroesofagian, bronhoscopia intervenţională, explorarea imagistică a mediastinului), simpozioane de firmă şi prezentări de postere.
Un deceniu INSPIR
La încheierea prezentărilor ştiinţifice, am stat de vorbă cu dl prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog şi preşedintele consiliului de administraţie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, organizatorul reuniunii.
– Conferinţa ieşeană sărbătoreşte în acest an a zecea ediţie. Ce rol joacă aceste reuniuni? – Într-adevăr, de un deceniu, în fiecare an, medicii pneumologi din judeţele Moldovei şi nu numai se întâlnesc la Iaşi, de regulă la două-trei săptămâni după congresul Societăţii Respiratorii Europene (ERS). Am avut aceste întâlniri la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, în care să ne prezentăm activitatea, să ne punem la curent cu ultimele noutăţi pe plan mondial şi să ne împărtăşim din experienţa activităţii de zi cu zi. Iaşiul este bine situat şi pentru colegii noştri din Republica Moldova şi sudul Ucrainei, astfel că, de câţiva ani, ne bucurăm să-i avem printre noi şi să facem schimb de experienţă. Anul acesta am fost onoraţi de participarea unor personalităţi precum profesorul Leonardo M. Fabri, fost preşedinte ERS, profesorul Enrico Clini, un alt membru foarte activ al conducerii ERS, şi, nu în ultimul rând, profesorul Peter Davies, care, pensionat recent, a ţinut un „discurs de pensionare“ – 40 de ani în tuberculoză – aici, la Iaşi. – Dv. a