Satul Cerăt, singurul din comuna cu acelaşi nume, este unul cu multe poveşti. Unele sunt mai vechi, altele mai noi, dar toate sunt diferite şi colorate.
Nu prea departe de Craiova, la 39 de kilometri distanţă, se află comuna Cerăt. Are un primar nou începând cu luna iunie a anului acesta. Ionuţ Barbu e profesor de geografie şi este cel mai tânăr primar din judeţul Dolj: are doar 32 de ani. El are grijă de aproximativ 4.100 de suflete, câte au fost numărate la ultimul recensământ, şi sunt cam cele mai multe rămase în vreo comună din Dolj. 37 de procente din acest număr le reprezintă populaţia romă, însă, în ciuda tendinţei oamenilor de a se feri de acest subiect, autorităţile recunosc că aceştia nu fac probleme şi că se integrează în societate.
Proiect elveţian în Cerăt
Multe lucruri se petrec în Cerăt legate de această chestiune. Sistemul de învăţământ de acolo se bucură de un parteneriat cu fundaţia elveţiană „Terre des Hommes“, ce durează de şapte ani şi pare că va continua, pentru că dă rezultate. Proiectul cu care elveţienii au venit în Cerăt se numeşte „Şcoala după Şcoală“ şi se ocupă, în mare, de alfabetizarea copiilor din clasele I-IV, dar şi de cei defavorizaţi sau din familiile de romi. Străinii asigură materialele necesare, iar copiii se joacă, desenează, îşi folosesc imaginaţia, învaţă să fie apropiaţi unii de alţii indiferent de etnia lor şi, cel mai important, învaţă să scrie şi să citească, după cum ne-a spus Elena Zamfir, cea care se ocupă de cei mici în acest program. Are 14 copii actualmente, cu vârste de 10 şi 11 ani, iar „nimeni nu exclude pe nimeni“, punctează aceasta cu tărie. Programul se derulează numai cu acceptul părinţilor şi are loc după orele de curs, de două ori pe săptămână. Un lucru interesant este că cei incluşi în „Şcoala după Şcoală“ trebuie să nu lipsească de la orele de curs, altfel sunt excluşi. Îns