Miniștrii de interne ai UE se reunesc joi 25 octombrie la Luxembourg dar nu vor lua vreo decizie privind extinderea spatiului Schengen. Dosarul este amânat pentru februarie sau martie 2013 iar soarta lui depinde de viitoarea evaluare MCV facuta de Comisia Europeana.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan
Presedintia Cipriota a UE nu pare sa poata rezolva acest dosar care va fi lasat pentru februarie sau martie 2013 in grija Presedintiei Irlandeze.
Subiectul se afla pe agenda actuala a ministrilor de interne dar nu va fi constatata acum decât o stare de fapt, anume ca discutiile sint
blocate.
De aproximativ doi ani subiectul este fie discutat vag fie in mod repetat retras de pe agenda Consiliilor Afacerilor Interne astfel incât sa se evite un vot negativ.
Expertii Schengen ai UE au constatat in 2011 ca România si Bulgaria sint perfect pregatite din punct de vedere tehnic pentru acest examen.
Coruptia infloritoare din cele doua state si problemele ramase in reforma justitiei sint insa argumete politice impotriva aderarii lor. Acestea ar trebui ca in mod normal sa nu conteze, dar de fapt conteaza.
Decizia de primire a României si a Bulgariei in spatiul liberei circulatii trebuie luata in unanimitate iar unele state Schengen, care si state ale UE, se opun.
Germania, Olanda, Belgia.
Acestea trei spun ca Bucuresti si Sofia trebuie sa mai astepte pâna când isi vor regla problemele.
Franta a iesit de pe aceasta lista si a fost inlocuita cu Belgia ale carei prime reticente s-au
facut cunoscute in vara.
Intre timp, guvernul socialist de la Paris are o abordare diferita fata de predecesorul sau si lasa lucrurile sa curga fiindca pe de-o parte vrea sa para deschis si pe de alta stie ca oricum decizia este blocata.
In decembrie 2010 insa, Franta si Ge