Deşi Curtea Europeană de Justiţie a emis în urmă cu doi ani legea privind despăgubirea pasagerilor dacă zborul întârzie sau se anulează, în România aplicarea ei era incertă. Ieri, instituţia europeană a ţinut să sublinieze că actul legislativ se aplică în toate ţările Uniunii Europene, iar asta înseamnă că şi românii păţiţi trebuie să primească compensaţii, chiar şi de 600 de euro, dacă au ghinion. Deşi Curtea Europeană de Justiţie a emis în urmă cu doi ani legea privind despăgubirea pasagerilor dacă zborul întârzie sau se anulează, în România aplicarea ei era incertă. Ieri, instituţia europeană a ţinut să sublinieze că actul legislativ se aplică în toate ţările Uniunii Europene, iar asta înseamnă că şi românii păţiţi trebuie să primească compensaţii, chiar şi de 600 de euro, dacă au ghinion.
Despăgubiri cuprinse între 250 de euro şi 600 de euro ar trebui să ajungă în buzunarele oricărui român lăsat “cu ochii în soare” de companiile aeriene care nu şi-au respectat orarul de zbor. Curtea Europeană de Justiţie a stabilit sumele fixe cu care pasagerii păgubiţi pot fi răsplătiţi pentru disconfort.
Astfel, dacă un călător ajunge la destinaţie cu o întârziere mai mare de trei ore din vina exclusivă a companiei de zbor, acesta poate cere o compensaţie cu sumă fixă cuprinsă între 250 de euro şi 600 de euro, în funcţie de distanţa zborului buclucaş. Pentru toate cursele de 1.500 km sau mai puţin, călătorul păgubit poate primi 250 de euro, pentru zborurile cuprinse între 1.500 km şi 3.500 km - 400 de euro, şi 600 de euro pentru distanţe mai mari de 3.500 km.
De la această regulă internaţională care se aplică şi în România nu vor fi excluse zborurile companiilor low-cost, indiferent care este destinaţia lor. Legea nu se aplică însă dacă întârzierile mai mari de trei ore sunt cauzate de împrejurări extraordinare ce nu ţin de compania aeronautică. O altfel de situa