La sedinta Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman din 1 aprilie 1965, prima „imbunatatire" facuta de Nicolae Ceausescu „in legatura cu numiri in functii" a fost Ion Iliescu. Acesta urca din functia de sef al sectiei invatamant si sanatate din Directia de Propaganda si Cultura in cea de sef al Sectiei Propaganda si Agitatie a CC al PCR.
Vara anului 1976: Ion Iliescu si cuplul Ceausescu, intr-un moment de relaxare
Ceausescu si-a sustinut propunerea, conform stenogramei sedintei, amintindu-le celorlalti ca Iliescu a fost secretar la Uniunea Ascociatiilor Studentilor din Romania. Presimtindu-i protejatului un stralucit viitor, Leonte Rautu pluseaza, prezentandu-l ca fost decan la Politehnica. „Este un tovaras bun", intareste Ceausescu, fara a-l contrazice pe Rautu. „Iliescu e un baiat foarte bun", a adaugat si Maurer. Dupa acesti sustinatori, ceilalti nu mai aveau ce sa comenteze. Acordul a fost unanim.
La Congresul al IX-lea al partidului, portile puterii i s-au deschis si mai larg fostului companion al Lenutei Petrescu in drumurile spre lagarul din Tg.-Jiu, unde Ceausescu fusese inchis intre anii 1941 si 1944. Ion Iliescu a devenit membru supleant al CC si membru plin la congresul urmator. Intre cele doua congrese, la 9 decembrie 1967, a fost desemnat prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele Tineretului.
ILIESCU SI „HULIGANII" DIN '68 Oricar ar parea de paradoxal pentru mitul disidentei lui Ion Iliescu si evidenta sa charisma supravalorizata post-Ceausescu, demnitarul nascut la Oltenita se manifestase in anii '60 nebanuit de „stangist". Probabil ca tocmai aceasta pozitionare i-a adus, in martie 1971, promovarea in postul de secretar al CC al PCR cu propaganda. Prezentam doua exemple revelatoare pentru prestatia lui Ion Iliescu din aceasta perioada, consemnata de stenogramele din ar