Investitorul elveţian spune că peste 5-10 ani în ţările vestice vom avea o "debandadă colosală"
Băncile centrale şi fiscale agravează lucrurile, jucând un rol de destabilizare în economie
Patru câini rottweiler. Doar atât are, pentru apărare, la locuinţa sa din Thailanda, investitorul elveţian Marc Faber, autor al newsletter-ului "The Boom, Gloom & Doom Report" şi care se autocaracterizează ca fiind o persoană paşnică. Câinii s-ar putea dovedi insuficienţi într-o perioadă de insecuritate pe care o preconizează în anii următori în lumea occidentală.
Datoriile excesive şi statele nerestructurate reprezintă principalele probleme ale lumii vestice şi nu se întrevede nicio rezolvare a lor. Dimpotrivă, datoriile vor continua să crească, iar la un moment dat sistemul se va rupe. Între cinci şi zece ani vom avea pretutindeni în lumea occidentală o "debandadă colosală", a declarat, luni, pentru CNBC Marc Faber.
Istoria se repetă. În democraţii totul începe cu bune intenţii; apoi puterea se polarizează în mâinile câtorva oameni. În cele din urmă se impun prefaceri sociale, politice şi economice care pot apărea paşnic, însă de obicei se ajunge la revoluţii. Întrebat dacă America are în faţă un astfel de deznodământ, Faber a răspuns: "Nu suntem în pragul unei revoluţii, dar ne apropiem de ea. Ne mişcăm în această direcţie. La fel se întâmplă şi în Europa. Cred că regimurile vor încerca să ţină sistemul în viaţă aşa cum este el pentru cât mai mult timp posibil."
Totul pleacă de la cheltuieli nesăbuite şi datorii
Datoriile reprezintă un simptom al supraconsumului din societăţile occidentale. Creditul a crescut excesiv atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Depinde însă şi pentru ce foloseşti creditul, a zis Faber, amintind de cazul Coreei de Sud, ale cărei datorii au atins ponderi ridicate din Produsul Intrn Brut în anii '50-'