În Republica Moldova există o mare problemă în ceea ce priveşte transparenţa proprietăţii în domeniul mass-media, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Presei Independente.
API a încercat să testeze transparenţa pe acest segment, realizând câteva profiluri a unor posturi TV şi radio, dar şi câteva ziare. Autorii şi-au propus să afle cine sunt proprietarii acestor instituţii.
„Potrivit unor date, majoritatea proprietarilor de televiziuni se află în Parlament. Ar fi fost frumos şi etic ca aceste bunuri să fie declarate. Aceşti politicieni sunt dublu intransparenţi", a declarat Alina Radu, directorul săptămânalului independent de investigaţii „Ziarul de Gardă". Alina Radu a mai menţionat că, oficial, potrivit unor informaţii solicitate de la instituţiile statului, mai multe televiziuni din Moldova sunt în proprietatea persoanelor din străinătate.
Petru Macovei, directorul API, a declarat că pluralismul şi diversitatea mass-media sunt elemente vitale în procesul consolidării democraţiei.
„Cetăţenii au dreptul să cunoască cine sunt patronii instituţiilor prin intermediul căror li se transmite un mesaj, care poate fi într-o anumită măsură manipulator în raport cu cetăţenii acestei ţări. Şi telespectatorii, şi radioascultătorii, şi cititorii de ziare sau portaluri informaţionale trebuie să cunoască cine sunt proprietarii acestora pentru a lua în calcul eventuala aderenţă a acestora la partide politice sau la grupuri economice interesate", a spus Petru Macovei. Potrivit lui, în programul de activitate al Guvernului este prevăzut un punct care ţine de completarea legislaţiei cu prevederi speciale privind transparenţa şi limitarea concentrării proprietăţii mass-media. Până în prezent în acest sens nu s-au făcut decât declaraţii.
Sorin Ozon, jurnalist din cadrul Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie din Bucureşti, a declarat că transparenţ