Adesea, oamenii de afaceri se plâng că cei aflați la putere nu le cer părerea atunci când iau decizii care influențează semnificativ mersul economiei naționale, în contextul în care ei se numără printre cei mai mari angajatori ai României, iar de businessul lor depinde soarta câtorva sute de mii de familii.
Au cerut Guvernului măsuri pentru recâștigarea încrederii investitorilor, acțiuni ferme și decisive, dialog strategic cu sectorul privat, însă vocea comună a oamenilor de afaceri nu s-a făcut pe deplin auzită. Capital i-a întrebat ce aşteaptă de la autorităţi și ce soluţii de relansare a economiei cred că pot funcţiona.
Eugen Banciu
Probabil că măsurile actuale - management privat la unități de stat, austeritate și creșterea eficienței fiscului în colectarea veniturilor impozabile - vor da rezultate. Așteptăm efectul plății TVA-ului la încasarea facturii. O legislație mai predictibilă ar fi de ajutor.
Gheorghe Badea
Care este rețeta relansării economice după acești ani de criză? Simplu: atragerea fondurilor europene!
Vasile Armenean
Pentru relansarea economiei româneşti, Armenean consideră că este nevoie de „o colaborare strânsă între mediul privat şi cel politic, pentru că majoritatea politicienilor nu înţeleg afacerile“. Încurajarea producţiei printr-o serie de legi, precum neimpozitarea profitului reinvestit, plata TVA şi a impozitului la încasarea facturilor sau diminuarea TVA pentru alimente sunt măsurile pe care statul ar trebui să le adopte pentru stimularea mediului de afaceri, în opinia milionarului.
Roland Szasz
Eu cred că într-un stat există mai multe pârghii și elemente esențiale prin care o economie poate fi dezvoltată spre performanță sau poate fi prăbușită. După părerea mea, țările cu cele mai bine dezvoltate și performante economii au stabilitate și coerență legisla