În Ucraina au loc alegeri legislative duminică. Partidul regiunilor, mişcarea preşedintelui pro-rus Victor Ianucovici, este dat învingător chiar dacă o foarte ipotetică alianţă între formaţiunea Iuliei Timoşenko, cea a boxerului Vitali Klitchko şi comunişti ar putea răsturna raportul de forţe. În opinia analiştilor, gazul livrat de Rusia Ucrainei joacă un rol primordial în acest scrutin.
Ucraina, ţară curtată atât de Rusia câ si de Occident, a reusit performanta să fie certată si cu unii si cu ceilalti. Conditii în care, legsilativele de duminică riscă să nu înlăture toate ambiguitătile acestei tări de 46 de milioane de locuitori.
Remarca extrem de justă apartine trimisului special la Kiev al ziarului Les Echos. Pe de o parte, Uniunea europeană a refuzat recent Ucrainei să parafeze acordul de asociere. Pe de altă parte, Kievul refuză să intre în uniunea vamală construită de Moscova împreună cu Kazahstanul si Belarusul, un soi de URSS generatia a doua.
Această situatie neclară a tării face că ea nici nu este foarte căutată de investitorii străini cu toate că dispune de atuuri considerabile în materie aeronautică, informatică si spatială. In această complexă ecuatie a venit si Rusia să-si bage nasul cum se spune. Moscova promite Ucrainei preturi mai mici la gaze dacă însă Kievul renuntă la veleitătile sale de apropiere de Occidentali. Santajul a provocat aprige dezbateri în campania electorală, ne spune corespondentul ziarului Le Monde.
Trebuie stiut că Ucraina încearcă să renegocieze acordul semnat în 2009 de fostul premier Iulia Timoschenko - astăzi încarcerat tocmai de acea - cu omologul rus din acea vreme Vladimir Putin. Contractul, făcut în numele gigantului rus Gazprom, este necrutător: el îi obligă pe ucraieneni să plătească întreaga comandă chiar dacă gazul nu a fost consumat.
Din spusele actualului prim-ministru ucrainean My