Comisia Naţională de Prognoză consideră că punerea în funcţiune a celor două unităţi este incertă până în 2020 şi din cauza faptului că Nuclearelectrica deţine peste 84 la sută din proiect
Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului. "Structura parteneriatului, precum şi capacitatea părţii române de a-şi acoperi financiar cota de acţiuni constituie elemente de incertitudine care plasează momentul punerii în funcţiune după anul 2020", se arată în studiul citat de Mediafax.
Estimată iniţial pentru anul 2009 şi apoi pentru anii 2015 - 2016, construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi demarată abia în 2019, a declarat anul trecut Dragoş Popescu, director general al EnergoNuclear.
"Vom estima o nouă valoare pe baza potenţialelor oferte. Vom face o nouă fezabilitate a proiectului", a spus Popescu.
Potrivit calendarului de derulare a investiţiei prezentat de acesta, realizarea lucrărilor de execuţie este estimată pentru perioada august 2013 - iulie 2019.
"RBS Frankfurt plc, consultantul financiar al EnergoNuclear, va elabora analiza economico-financiară a proiectului (studiul de fezabilitate) şi va propune o structură de finanţare a proiectului. Criteriile pentru evaluarea ofertelor preliminare pentru atribuirea contractului de inginerie (IPC) vor fi precizate pe parcursul celei de-a doua etape a procedurii de achiziţie, când se va clarifica conţinutul specificaţiei tehnice a centralei nucleare", a mai spus Popescu pentru Curierul Naţional.
Ministerul Economiei încearcă să reatragă companiile care au renunţat la proiect
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută