Politia Transporturi face joi dimineata perchezitii de amploare la CFR si la Ministerul Transporturilor. Sunt vizati numerosi angajati suspectati de fapte de coruptie. 200 de functionari au fost ridicati de politisti, transmit televiziunile de stiri.
Intre cei vizati de ancheta sunt 16 inspectori si patru directori. Se pare ca controlorii luau bani ilegal de la calatorii prinsi fara bilet, si ii imparteau apoi cu superiorii.
Stefan Roseanu, directorul general al CFR, a declarat la RTV ca ancheta vizeaza activitatea din trenuri si suspiciuni legate de calatoria fara bilet. Potrivit acestuia, prejudiciul creat statului pentru ca se circula cu trenul fara bilet este de 40 de milioane de lei anual. Roseanu a declarat ca 30% din cei care merg cu trenul nu isi cumpara bilet. Cel mai des se circula fraudulos in zonele de sud si est ale tarii.
Actiuni similare au loc si la regionalele CFR din Craiova, Iasi, Cluj si Brasov.
La Brasov, opt conductori de tren au fost deja retinuti de la Regionala CFR Brasov si sunt audiati de procurori.
Lider sindical: Actiunea anchetatorilor este un abuz
Ancheta in cazul controlorilor de tren vizeaza toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Brasov, anchetatorii mergand la sediile acestor structuri pentru a pune in executare mandate de aducere, a declarat liderul sindical al CFR Brasov, Alexandru Lorincz, apreciind ca este vorba despre un abuz, scrie Mediafax.
Lorincz le-a declarat jurnalistilor prezenti la regionala CFR Brasov, de unde au fost ridicati de anchetatori mai multi angajati, ca actiunea anchetatorilor reprezinta un abuz, iar in acest mod se doreste sa se demonstreze ca au gasit "marii corupti", respectiv controlorii de tren.
"Este o nesimtire facuta de procurori, un abuz. Se face un joc politic pentru privatizarea CFR Calator