Aproape un sfert dintre români suferă de boli reumatice. Nu pot fi vindecate, însă pot fi ținute sub control dacă sunt diagnosticate la timp.
Reumatismul descrie durerile de oase, muşchi şi încheieturi, însă nu e o boală în sine. Există peste 200 de boli reumatice, dintre care cea mai răspândită este artroza (o afecţiune a cartilagiului articulaţiilor). Ea afectează atât adulţii cât şi tinerii şi copiii.
În ceea ce-i priveşte pe copii, cea mai frecventă afecţiune este artrita juvenilă care afectează dezvoltarea scheletului. Netratată la timp, poate cauza deformări serioase ale oaselor. „Frecvenţa bolilor reumatice în ultimii ani este în creştere pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire al populaţiei. Aceasta presupune şi preponderenţa afecţiunilor degenerative legate de uzură”, a explicat doctorul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale.
Deşi nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ţinute sub control dacă sunt diagnosticate la timp. De aceea este indicat este să urmăm un tratatament doar la sfatul medicului, pentru că medicamentele folosite împotriva durerilor reumatice pot avea efecte adverse grave.
„Simptomele care trebuie să îl trimită pe pacient la medic sunt durerea şi reducerea mobilităţii articulare, dificultatea de a merge sau de a îndeplini activităţi profesionale sau casnice uzuale. Din păcate, ne confruntăm uneori cu fenomenul automedicamentaţiei, pacientul consideră că ştie ce medicamente trebuie să iaşi fără să consulte un medic. Pe lângă faptul că tratamentul poate să nu fie eficient, se expune şi riscului unor complicaţii gastro-intestinale severe”, a adăugat medicul Cătălin Codreanu.
Diagnosticarea precoce este foarte importantă în cazul acestor afecţiuni, de aceea zilele acestea, 500 de experţi reumatologi din toată Europa vorbesc, în cadrul Congresului Naţional de Reumatologie, care are loc zil