Teodora Angela Lefterescu (născută Socolescu) a venit pe lume la 3 august 1926 în Fălticeni, judeţul Suceava. Tatăl său Vespasian fusese ofiţer în Armata Română. Despre mama sa, Maria, ea povestea că era o adevărată doamnă a târgului.
Liceul l-a făcut în oraşul natal. În acea perioadă, târgul era ca într-o pagină de Mihail Sadoveanu.
Povestea vieţii acestei femei am aflat-o de la jurnalistul constănţean Rodica Simionescu, care a cunoscut-o pe Angela Lefterescu cu puţin timp înainte să moară. În urma discuţiilor dintre ele, Rodica Simionescu a scris şi o carte: „Angela Lefterescu - Un Căpitan de cursă lungă".
Vacanţele şi le-a petrecut la malul mării
În copilărie, ea obişnuia să-şi petreacă vacanţele la mare, în Eforie, acolo unde familia sa avea o casă de vacanţă. Aici a prins dragostea de mare, de depărtare, în timp ce făcea excursii în larg cu micile ambarcaţiuni.
Citeşte şi „Averea celebrului manechin Melek Amet, confiscată la Constanţa pentru a doua oară“
Pentru că era un elev excepţional, părinţii au îndrumat-o spre Medicină. Ea s-a opus, spunându-le că vrea să se facă marinar, însă părinţii au trimis-o cu forţa la Institutul francez din Bucureşti pentru a urma cursurile de medicină. Erau 58 de candidaţi pe 17 locuri, însă ea a reuşit să ia examenul. Nu a putut însă să se mintă mult timp şi după o perioadă s-a dus la Direcţia Marinei Comerciale din Bucureşti. Acolo l-a întâlnit pe domnul Magus, care a sfătuit-o părinteşte să-şi aleagă altă meserie, mai potrivită pentru o fată, cum ar fi cea de ziarist. A ieşit de la directorul general, însă pe culoar a întâlnit un domn care a sfătuit-o să meargă la Constanţa, să se înscrie în sindicatul marinarilor. După o perioadă în care bate la mai multe uşi, cineva o sfătuieşte să meargă la şefi să le arate Constituţia, care spune că şi femeile au dreptul la muncă.
Aşa se face că a a