Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că radiaţiile emise de antenele GSM pot "strica" ADN-ul. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cazul italianului care a primit câştig de cauză în instanţă susţinând că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza telefonului mobil alimentează teoria efectelor nocive pe care le-ar avea radiaţiile. Nu doar celularele stârnesc astfel de controverse. Isteria provocată de antenele GSM este departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care acestea pot fi instalate fără restricţii prea mari.
Fără oprelişti la instalare
Rezultatele contradictorii ale studiilor care s-au făcut, de-a lungul timpului, pe această temă, i-au speriat şi mai tare pe oamenii care trăiesc sau muncesc cu antenele deasupra capului. Acuzând dureri de cap, oboseală sau alte tulburări, unii dintre ei s-au apucat să le demonteze singuri sau i-au dat în judecată pe operatorii care le-au amplasat fără acordul lor.
În ţara noastră, legea nu îi obligă pe operatorii de telefonie să amplaseze antenele la o anumită distanţă faţă de locuinţe, şcoli şi spitale, aşa cum se întâmplă în multe ţări UE (200 m de locuinţe şi 500 m de spitale şi şcoli). De cele mai multe ori, antenele sunt amplasate tocmai pe terasele blocurilor de locuinţe sau ale spitalelor (Spitalul CF2 din Bucureşti, Spitalul din Tulcea sau cel din Câmpulung Muscel).
Pentru instalarea echipamentelor e nevoie de autorizaţii de la o serie de instituţii - Ministerul Mediului, al Telecomunicaţiilor, Direcţia de Sănătate Publică, primării - şi de acordul majorităţii locatarilor, de care se ţine cont cel mai puţin. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii efectuează regulat măsurători, pentru a stabili dacă radiaţiile se încadrează în limitele legale. Efectele lor asupra sănătăţii sunt însă destul de controversate.
Proteina anti-cancer
Într-un studiu efectuat de Institutul de Săn