Aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei trăieşte în sărăcie sau este ameninţat de excluziune socială, relevă un studiu efectuat anul trecut, intitulat "Viaţa în Europa 2011", prezentat recent.
Procentul celor afectaţi de sărăcie a crescut de la 19,7 în 2010, la 19,9 la sută, anul trecut. Cifre alarmante şi foarte îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de una dintre cele mai bogate state din Europa.
Unii specialişti susţin în schimb că cifrele sunt atât de mari şi din cauza formulei speciale pe baza căreia este calculat procentul sărăciei în Germania. "În mare parte, statistica despre care vorbim este artificială", a declarat Ulrich Schneider, directorul Asociaţiei Bunăstarea Comună din Germania. "Nu trebuie să uităm că cifrele pe care noi le calculăm pot influenţa modul oamenilor de a percepe realitatea. Când transmiţi lumii întregi că 20 la sută din populaţia Germaniei este marginalizată social, mulţi vor simţi că această concluzie nu reflectă deloc viaţa lor cotidiană", consideră Ulrich.
Procentul celor care trăiesc în sărăcie şi al celor care sunt ameninţaţi de flagel conţine şi elemente care, de fapt, nu ar trebui introduse în calcul. Astfel, sunt luaţi în calcul nu doar cei cu câştiguri modeste, ci şi cei care au venituri suficiente, însă au lucrat mai puţin, cum este de pildă cazul studenţilor. Prin introducerea în statistică a studenţilor, a căror remuneraţie se situează deseori sub 60 la sută din venitul mediu, creşte cu precădere procentul sărăciei în rândurile tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.
Excluziune socială
Indiferent de metodologia folosită la întocmirea statisticii, situaţia este una critică, mai ales în rândurile celor care trăiesc din ajutorul de şomaj plătit de stat în baza aşa-numitei legi "Hartz IV", care a înlocuit ajutorul social de odinioară.
După părerea lui