Sfecla roşie este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, vindecă anemia, curăţă sângele, previne şi combate leucemia, dar şi alte tipuri de cancer, scade tensiunea arterială, este un adevărat energizant natural şi detoxifică ficatul.
De culoare roşu închis, rezistentă la frig şi consumată de obicei fiartă sau crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, sfecla roşie conţine o multitudine de vitamine şi minerale care o impun drept un adevărat aliment-minune.
Sfecla roşie reprezintă o sursă bogată de vitamina B, fosfaţi, mangan şi potasiu, acesta din urmă având un rol crucial în scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, sfecla conţine multe fibre, vitamina C, magneziu, cupru şi fosfor. Este una dintre cele mai recomandate legume pentru femeile însărcinate deoarece conţine mult acid folic, calciu şi fier, dar şi vitamina E şi K. În plus substanţele sale active protejează fătul de eventualele mutaţii genetice care ar putea apărea.
Efect antioxidant şi antitumoral
Betalaina, substanţa care îi conferă sfeclei acea culoare roşu-sângerie, deţine proprietăţi antioxidante şi antitumorale. Cu toate acestea, substanţa este sensibilă la fierbere, dar mai ales la coacere. De aceea este recomandat ca sfecla să fie consumată fie crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, fie fiartă în propria coajă până se înmoaie, astfel încât să-şi păstreze proprietăţile naturale. Faimosul terapeut naturist de orgine austriacă Rudolf Breuss susţinea că a tratat peste 45.000 de cazuri de cancer, având la baza teoria conform căreia boala canceroasă poate fi combătută cu o cură de 42 de zile, timp în care bolnavii beau doar sucuri naturale din legume.
Terapia Breuss împotriva cancerului
În cartea sa despre tratarea cancerului cu ajutorul sucurilor de legume, vândută în peste un milion de exemplare la nivel mondial, Breuss recomandă o combinaţie de sucuri (sfeclă