O nouă campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin va fi derulată începând de anul viitor. Ministerul Sănătăţii a anunţat ca această campanie doreşte să aibă un impact mult mai bun, spre deosebire de prima, în care reticenţa părinţilor a făcut ca numărul fetelor vaccinate să fie mult sub aşteptări. De data aceasta, vor fi vizate tinerele care au mai mult de 14 ani, iar informarea părinţilor se va face mai amănunţit. Vaccinarea împotriva HPV (human papilloma virus) va fi opţională şi se va putea realiza la solicitarea părinţilor.
În judeţul nostru, în cadrul primei campanii de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, care a demarat în 2010, au fost vaccinate peste 2.500 de tinere. Femeile de peste 24 de ani reprezintă segmentul de vârstă cărora le-au fost administrate cele mai multe doze de vaccin, iar medicii consideră că vaccinarea HPV are priză la aceste femei deoarece ele au putut lua singure decizia de a se vaccina, ori nu părinţii. În schimb, minorele se izbesc de refuzul părinţilor, care nu le permit să se vaccineze de teama efectelor adverse.
Cu toate acestea, în Vrancea nu au fost semnalate efecte adverse după imunizarea cu acest vaccin. În condiţiile în care cancerul de col uterin face ravagii în rândul populaţiei feminine, omorând anual aproximativ 1.500 de românce, iar vaccinul se administrează gratuit, specialiştii sunt miraţi de reticenţa tinerelor în a se proteja.
O nouă campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin va fi derulată începând de anul viitor. Ministerul Sănătăţii a anunţat ca această campanie doreşte să aibă un impact mult mai bun, spre deosebire de prima, în care reticenţa părinţilor a făcut ca numărul fetelor vaccinate să fie mult sub aşteptări. De data aceasta, vor fi vizate tinerele care au mai mult de 14 ani, iar informarea părinţilor se va face mai amănunţit. Vaccina