Controlori, şefi de tren şi superiori ai acestora sunt suspectaţi de anchetatori că luau bani de la călătorii prinşi fără bilet, după care împărţeau sumele. La audierile de la Braşov au fost aduşi 81 de angajaţi de la mai multe regionale CFR din ţară.18 angajaţi CFR au fost reţinuţi, iar cifra se modifică de la o oră la alta. Anchetatorii spun că în acest dosar au fost folosite tehnici speciale de investigare pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurate într-o scară ierarhică începând de la nivelul conductorului de tren, apoi şefi de tren, inspectori, revizori de specialitate.
Anchetatorii spun că destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi în cadrul investigaţiilor şi că prejudiciul este estimat în acest moment la circa 200 de milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, a redat traseul pe care îl aveau banii de la călători.
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus Popescu. Infracţiunile vizate în acest dosar sunt luare de mită, dare de mită, asociere în vederea de săvârşire de infracţiuni şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.
UPDATE: Procurorii au mai reţinut pentru 24 de ore încă şapte angajaţi CFR. Printre ei se numără şi unul din revizorii regionali. Audierile de la Parchetul Tribunalului Braşov continuă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, dosarul este