Bucureştiul a găzduit, de curând, al optulea Congres Romtransplant, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni. Temele principale ale reuniunii, dar şi paşii care mai sunt de făcut pentru a putea obţine progrese în domeniul donării de organe sunt trecute în revistă de dl prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului, în interviul acordat dnei dr. Maria Dragotă.
În perioada 26–29 septembrie a.c., în Capitală, a avut loc, în organizarea Asociaţiei Romtransplant, a UEMS (European Union of Medical Specialists) – Secţiunea de chirurgie, Divizia de transplant –, a Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al VIII-lea Congres Romtransplant cu participare internaţională, cu tema „Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi“. A fost o ediţie aniversară, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, cu 350 de pacienţi transplantaţi, şi 20 de ani de transplant renal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, în care s-au efectuat 1.500 de operaţii. În cadrul reuniunii, pentru prima oară în România, s-a desfăşurat examenul pentru diploma europeană de transplant, derulat de Divizia de transplant a UEMS, şi examenul pentru obţinerea diplomei europene în medicina de transplant, organizat de EBTM (Boardul european pentru medicina de transplant).
Manifestarea a debutat cu sesiunea susţinută de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), în care dr. Dan Luscalov, director executiv ANT şi coordonator de transplant la Cluj, a prezentat activitatea de transplant de la donator în moarte cerebrală, punctând progresele şi problemele, iar dr. Victor Zota a creionat planul de redresare a acesteia. Printre măsurile necesare se numără îmbunătăţirea atitudinii populaţiei faţă de donarea de organe, comunicarea mai bună cu mass-media, armonizarea legislaţie