Procurorii DNA au descins, joi dimineaţă, în mai mult locuri din ţară, printre care Bucureşti şi Braşov, unde au luat pe sus mai mulţi şefi de la CFR. Aproximativ 200 de persoane, între care şi directori, din CFR Călători cât şi din Ministerul Transporturilor sunt vizate de ancheta procurorilor. Surse judiciare afirmă că ancheta ar fi pornit de la regionala CFR Braşov şi ar fi fost extinsă apoi la toate regionalele CFR, fiind vizaţi zeci de controlori de tren care ar fi luat mită de la călătorii care circulau fără bilet.
Directorii de regionale şi angajaţii CFR din Craiova, Bucureşti, Braşov şi Cluj sunt vizaţi de ancheta procurorilor DNA. Aceştia sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, luare şi dare de mită. Este vorba de cei care lucrau pe trenuri de navetişti. Anchetatorii au descoperit că banii de la blatişti ajungeau la directorii de regionale.
În dosarul de corupţie din cadrul CFR Călători, prejudiciul este de 200 de milioane de lei. Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, iar transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor. La Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, a redat traseul pe care îl aveau banii de la călători. “Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contravenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, a spus Popescu. Prejudiciul estim