Americanul Lance Armstrong s-a ascuns toată cariera în spatele propriei boli şi a fundaţiei Livestrong prin care ajuta bolnavii de cancer. Aşa spune un material amplu de pe site-ul Outside Online
Livestrong a fost scutul lui Armstrong. Fundaţia a fost masca de sub care ciclistul putea oricînd să spună "după ce am avut cancer, credeţi că aş băga ceva rău în mine?" A fost elementul care i-a sprijinit cel mai bine imaginea atîţia ani. Un om care are grijă de alţii nu are cum să facă aşa ceva, nu poate înşela, nu poate minţi, nu poate trişa.
Ziaristul Bill Gifford a dezvoltat această teorie într-un material cît o mică nuvelă. Mai grav decît cele expuse mai sus, el susţine că majoritatea fondurilor strînse de Livestrong nu se duceau înspre cercetarea medicală care să combată cancerul, ci tot înspre ridicarea şi susţinerea imaginii lui Lance.
Gifford şi-a început ancheta jurnalistică în 2010, în timpul investigaţiei federale deschise împotriva lui Armstrong. La momentul respectiv, erau ştiri declaraţiile lui Floyd Landis, fostul coepchipier al lui Lance, care spunea că acesta din urmă se dopase cît putuse.
Hateri paranoici sau persoane care ştiau ce se petrece?
Fundaţia Livestrong a fost fondată în 1997, în timp ce Armstrong, care a pierdut recent toate titlurile cele 7 titluri din Turul Franţei, îşi făcea recuperarea după cancerul său testicular. Oamenii se întrebau încă de pe atunci dacă banii se duceau pe acţiuni caritabile sau pe, de pildă, avionul personal al lui Lance, care costase 11 milioane de dolari. Mergînd şi mai departe, aceiaşi contestatari se întrebau dacă este corect să foloseşti nişte titluri obţinute fraudulos pentru a promova o organizaţie umanitară, care, la rîndul ei, de fapt, promova chiar personajul mincinos. Aceiaşi oameni au observat că, de cîte ori Armstrong şi oamenii din jurul lui erau înt