* "Piaţa autohtonă de capital are nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung, care ar putea fi realizată prin înfiinţarea unui birou aflat în subordinea directă a primului-ministru, condus de către un bancher de investiţii cu experienţă"
Competitivitatea economiei naţionale, direcţiile de luptă anti-corupţie, necesitatea consultării publice înaintea adoptării de noi acte legislative şi stabilirea strategiilor pentru accesarea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020 reprezintă priorităţile ţării noas-tre, în viziunea Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham).
În privinţa luptei împotriva corupţiei, raportul organizaţiei subliniază că eforturile ţării noastre să modernizeze legislaţia penală în acest domeniu ar trebui să se sprijine, în continuare, pe acţiuni mai eficiente de aplicare a legii, pentru a descuraja luarea de mită, şi printr-o aplicare mai eficientă a sistemelor internaţionale de cooperare judiciară, în vederea stopării schemelor de corupţie trans-frontalieră. De asemenea, autorităţile române ar trebui să afişeze trans-parenţă şi responsabilitate în gestionarea banului public, permiţând să aibă loc audit profesional extern al bugetelor şi al cheltuirii fondurilor. "Angajarea şi promovarea funcţionarilor guvernamentali şi publici, atât la nivel central cât şi la nivel local, trebuie să res-pecte cele mai înalte standarde de transparenţă, integritate şi conduită civică", se arată în raportul "Priorităţi pentru România".
Adoptarea de noi acte legislative ar trebui să aibă loc după consultări cu asociaţiile de afaceri, pentru ca aces-tea să poată să îşi exprime poziţia cu privire la acestea, consideră AmCham. Asociaţia arată că autorităţile au ignorat, adesea, principiul transparenţei şi al consultării cu societatea civilă şi comunitatea de afaceri în procesul de luare a deciziilor.
"În acest sens, atât mediul de afa