Dezvelirea la Berlin a monumentului memorial dedicat romilor şi populaţiei sinti din Europa. La ceremonie au participat preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, şefa guvernului, Angela Merkel, preşedintele Consiliului Central al romilor şi populaţiei sinti din Germania, Romani Rose, alţi demnitari politici şi peste 100 de supravieţuitori ai Holocaustului.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În Germania nazistă şi în ţările ocupate sau aliate cu Hitler au fost ucişi 500.000 de romi. Potrivit “Raportului final” al comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului în România, regimul dictatorial fascist al lui Ion Antonescu este responsabil pentru moartea a 11.000 de romi deportaţi în lagărele din Transnistria.
La Berlin a fost inaugurat monumentul dedicat romilor şi populaţiei sinti din Europa, victime ale genocidului din perioada nazistă.
Cancelara Angela Merkel a subliniat într-o alocuţiune rostită cu acest prilej că genocidul a provocat „urme adînci şi răni şi mai adînci”. Monumentul oglindeşte o „tristeţe imensă“ şi aminteşte de soarta acestor oameni. Pornind de la articolul 1 din Constituţia germană, ea a pledat pentru respectarea cu stricteţe a demnităţii umane şi a amintit că minoritatea romilor mai este supusă şi astăzi unor măsuri de izolare şi discriminare. Din cauza aceasta, minoritatea este nevoită să lupte şi-n prezent pentru acordarea unor drepturi. Este o sarcină germană şi europeană, a mai spus Merkel, ca minoritatea să fie sprijinită în această luptă.
Preşedintele Consiliului Central al romilor şi al populaţiei sinti din Germania, Romani Rose, a avertizat faţă de apariţia unui nou rasism. Totodată, el a arătat că nu există nicio singură familie de romi care să nu fi avut de suferit în perioada nazistă. Această traumă şi-a pus amprenta pe identitatea acestei minorităţi.
Soni Weisz,