Ministerul Afacerilor Externe a transmis o informare, prin care îşi anunţă intenţia de a continua consultările cu statele membre, cu actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea României la Spaţiul Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013.
Prima fază a planului celor de la MAE vizează frontierele aeriene şi maritime, care ar trebui să funcţioneze ăîn baza legilor acestui spaţiu încă din primul trimestru al anului viitor.
Totodată, MAE anunţă că va continua consultările atât cu actuala preşedinţie cipriotă a Consiliului UE, cât şi cu preşedinţia irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor, în vederea obţinerii avizului pozitiv.
"România va continua consultările cu toate statele membre, actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea să fie concretizată în cursul anului viitor, într-o primă fază cu frontierele aeriene şi maritime încă din primul trimestru al anului 2013", se arată în precizarea MAE.
România şi Bulgaria, scoase de pe lista dezbaterilor la JAI
Subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) care se desfăşoară azi şi mâine în Luxemburg. Discuţia a fost amânată pentru şedinţa următoare, programată pe 6-7 decembrie. România este reprezentată de ministrul Administraţiei şi Internelor Mircea Duşa şi şeful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu, care vor formula o informare privind aderarea la Schengen, însă nu se va lua o decizie cu privire la calendarul aderării.
"La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Consilul va lua act de finalizarea implementării de către România a măsurilor acompaniatorii decise în cadrul Consiliului European din martie 2012. Printre aceste măs