O familie din localitatea Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, a avut o surpriză de proporții, ieri. În timp ce săpa o groapă pentru a amenaja un beci, capul familiei a găsit un depozit de muniție, îngropat în pământ. Omul a sistat lucrările și a chemat pompierii, realizând pericolul care îi paște pe el şi membrii familiei sale.
În urma sesizării, echipa pirotehnică din cadrul ISU Vrancea s-a deplasat imediat la fața locului. Specialiştii pirotehnişti au identificat mai multe mine antipersonal. Zona a fost cercetată cu detectorul de metale, iar pirotehniştii au făcut săpături, scoţând la lumină alte 38 de elemente de muniţie neexplodate. Acestea provin din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi deşi sunt în stare avansată de coroziune, sunt încă active.
Muniţia a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat pentru a fi distrusă. „Având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii acestor elemente de muniţie, reamintim principalele aspecte privind modul de comportare în aceste cazuri. Astfel, la descoperirea elementelor de muniţie neexplodată, este interzisă: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea acestora în încăperi sau locuinţe; comercializarea; lovirea sau mişcarea; introducerea în foc; topirea sau tăierea cu fierăstrăul. De asemenea, este interzisă folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie. Atenţie! Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă”, a explicat l